Koor Druzhba organiseert vlaggen voor Oekraïne

Op zondag 6 maart organiseerde koor Druzhba (betekenis: vriendschap) in hun vaste lokaliteit ’t BrandPunt in Brandevoort een benefietconcert, waarvan de opbrengst bestemd is voor het steunen van de vele vluchtelingen van, maar ook voor de ‘achterblijvers’ in Oekraïne.

De dag daarna, op 7 maart, was koor Druzhba te gast in het programma ‘Tijd voor Max’ van omroep Max, waar een zeer emotioneel optreden met het gezongen gebed voor Oekraïne plaatsvond.
Het lied ‘Bozje Velijkij Jednij’ (smeekbede aan God voor vrede, rust, goede gaven, bescherming en een lang en gelukkig leven voor allen) werd daar gezongen, en inmiddels is dit lied al op diverse plaatsen door het koor uitgevoerd.

Tijdens het benefietconcert was er een rechtstreeks contact met Lviv in Oekraïne. Naast een vraag om ondersteuning in de vorm van met name verbandmiddelen, medicijnen, slaapzakken en slaapmatjes, was er in onze ogen een vreemd verzoek. De mensen wilden graag Oekraïense vlaggen, om daardoor uiting te kunnen geven aan hun verbondenheid met elkaar.

Koor Druzhba is toen meteen begonnen met het vervaardigen van de gevraagde vlaggen in eigen beheer. Na een aantal dagen noeste arbeid waren er 18 vlaggen klaar voor gebruik. Bij diverse gelegenheden en manifestaties van het koor zelf en van de gemeente hebben ze inmiddels al hele goede diensten bewezen.

Om aan de vraag vanuit Oekraïne te kunnen voldoen moesten we het grootser aanpakken. Het streven was immers om 100 vlaggen te verzenden, tegelijk met de hulpgoederen. Gelukkig werden we met ons werk geholpen door het bedrijfsleven uit onze directe omgeving. Ter ondersteuning heeft Van Der Vorst Modestoffen een bijdrage geleverd in het voorzien van blauwe en gele stof. De firma Deelen stoffenhandel leverde gratis de vlaggentouwen en benodigde band. Bij de firma Harotex gordijnenatelier vonden ze ons idee zo bijzonder dat diverse personeelsleden aanboden om de vlaggen gratis te maken.

Dankzij de hulp van deze drie bedrijven konden op 14 maart ruim 100 vlaggen worden afgeleverd. De komende week worden ze met een hulptransport naar Oekraïne vervoerd. De vlaggen geven steun en hopelijk kunnen ze binnenkort als een teken van vrede en rust uitgestoken worden.